środa, 21 listopada 2012

Tort bezowo-migdałowy

Wspaniały. Lekki i delikatny tort bezowo - migdałowy polany sosem malinowym, to uczta dla podniebienia. Z pewnością jest to jeden z moich ulubionych tortów. Sprawdzi się przy niejednej wyjątkowej okazji.


Beza
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając dodajmy cukier. Na samym końcu mąkę. Lekko mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okręg wielkości średniej blaszki tortowej. Pieczmy około 1 godzimy w temp. 140 stopni. Tak samo przygotowujemy drugą bezę. Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

Krem :
  • 1/2 litra mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 100 ml amaretto 
  • 100 g migdały
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę z żółtkami. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby nie powstała na nim skorupa. Ucieramy masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń. Na samym końcu wlewamy amaretto, delikatnie ucierając. Następnie dodajemy migdały, lekko mieszając.

Mus malinowy
1 opakowanie mrożonych malin
Po rozmarznięciu maliny miksujemy w blenderze.

Na pierwszy placek bezowy wykładamy masę, przykrywamy drugą bezą. Tort wkładamy na całą noc do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem każdy kawałek tortu polewamy musem malinowym.

Życzę smacznego.




1 komentarz:

  1. Pyszny jest ten tort mniam mniam, tylko mi się cały rozpłynął, zastanawiam się czy jakby dodać trochę żelatyny cukierniczej do masy nie byłaby bardziej stabilna? :)))

    OdpowiedzUsuń