Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając dodajmy cukier. Na samym końcu mąkę. Lekko mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okręg wielkości średniej blaszki tortowej. Pieczmy około 1 godzimy w temp. 140 stopni. Tak samo przygotowujemy drugą bezę. Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
Krem :
- 1/2 litra mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka
- 15 dag masła
- 100 ml amaretto
- 100 g migdały
Mus malinowy
1 opakowanie mrożonych malin
Po rozmarznięciu maliny miksujemy w blenderze.
Na pierwszy placek bezowy wykładamy masę, przykrywamy drugą bezą. Tort wkładamy na całą noc do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem każdy kawałek tortu polewamy musem malinowym.
Życzę smacznego.
Pyszny jest ten tort mniam mniam, tylko mi się cały rozpłynął, zastanawiam się czy jakby dodać trochę żelatyny cukierniczej do masy nie byłaby bardziej stabilna? :)))
OdpowiedzUsuń