wtorek, 29 października 2013

Sernik z oreo

Sernik z ciasteczkami oreo? Brzmi ciekawie, ale czy w smaku jest również wyjątkowy i zachwycający?

Postanowiłam nie zwlekać dłużej i upiec ten czarno-biały przysmak,
by przekonać się o jego wyjątkowości.



Do przygotowania sernika potrzebujemy:
  • 2 opakowania ciasteczek Oreo po 180g
  • 3 łyżki masła
  • 500g twarogu zmielonego 
  • 250g serka mascarpone
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 250g śmietanki kremówki 30%
  • śmietan fix
Z części ciasteczek usuwamy nadzienie. Ciasteczka wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Wszystko razem mieszamy. Powstanie tzw. "mokry piasek". Tortownicę o średnicy około 22 cm wykładamy papierem
do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, lekko uciskając do dna.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i podpiekamy spód około 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.


Ser wraz z serkiem mascarpone ucieramy mikserem. Dodajemy mleko, jajka oraz ekstrakt
z wanilii i budyń. Wszystko razem dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy kilka rozkruszonych ciasteczek oreo. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia na całą noc.


Sernik dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami oreo.
Sernik przechowujemy w lodówce.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz