Postanowiłam nie zwlekać dłużej i upiec ten czarno-biały przysmak,
by przekonać się o jego wyjątkowości.
Do przygotowania sernika potrzebujemy:
- 2 opakowania ciasteczek Oreo po 180g
- 3 łyżki masła
- 500g twarogu zmielonego
- 250g serka mascarpone
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- 250g śmietanki kremówki 30%
- śmietan fix
do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, lekko uciskając do dna.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i podpiekamy spód około 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser wraz z serkiem mascarpone ucieramy mikserem. Dodajemy mleko, jajka oraz ekstrakt
z wanilii i budyń. Wszystko razem dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy kilka rozkruszonych ciasteczek oreo. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia na całą noc.
Sernik dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami oreo.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz