Ciasto kruche:
- 1,5 opakowania ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie (krakuski albo degestive)
- 40 g migdałów w płatkach albo zmielonych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 70 g masła lub margaryny
Migdały prażymy na patelni do zrumienienia. Ciasteczka kruszymy. Dodajemy ostudzone migdały, cukier i roztopione masło. Po połączeniu wszystkich składników ciasto będzie miało postać mokrego piasku.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciastem, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego 3 krotnie,
- niepełna szklanka cukru brązowego
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
Ser, cukier i jaka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i ucieramy dalej. Następnie do masy dodajemy roztopioną na parze czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy masę serową na schłodzony spód.
Pieczemy 1godzinę i 10 minut w tem. 160-170 C.
Po ostudzeniu sernik dekorujemy startą na tarce białą czekoladą.
Sernik najlepszy jest następnego dnia.
Pycha pycha pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Przepis już poszedł do koleżanek :)
wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń