niedziela, 16 września 2012

Sernik z gorzką czekoladą

Sernik wyglądem nie przypominający sernik - brzmi ciekawie i ciekawie jak smakuje? Na pewno jak nie sernik. Gdy znalazłam na niego przepis, wiedziałam że muszę go upiec.


Ciasto kruche:

  • 1,5 opakowania ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie (krakuski albo degestive)
  • 40 g migdałów w płatkach albo zmielonych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 70 g masła lub margaryny

Migdały prażymy na patelni do zrumienienia. Ciasteczka kruszymy. Dodajemy ostudzone migdały, cukier i roztopione masło. Po połączeniu wszystkich składników ciasto będzie miało postać mokrego piasku.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciastem, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy masę serową.


Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego 3 krotnie,
  • niepełna szklanka cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z pomarańczy lub olejek pomarańczowy

Ser, cukier i jaka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i ucieramy dalej. Następnie do masy dodajemy roztopioną na parze czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy masę serową na schłodzony spód.

Pieczemy 1godzinę i 10 minut w tem. 160-170 C.

Po ostudzeniu sernik dekorujemy startą na tarce białą czekoladą.

Sernik najlepszy jest następnego dnia.







2 komentarze: