sobota, 22 września 2012

Biszkoptowe z owocami

Ciasto to, zawsze się sprawdza, gdy nie mam pomysłu co upiec. Nie jest czasochłonne, smakuje wybornie i zawsze się udaje. Jedynie, co musimy posiadać, aby je przyrządzić, to owoce sezonowe lub mrożone.


Ciasto:

  • 6 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżka kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier, na samym końcu żółtka.  Następnie wlewamy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Następnie układamy na cieście owoce (ja użyłam mrożonych truskawek i jagód). Pieczemy w temperaturze 160C około 50 minut.
Po ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.







Życzę smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz