Ciasto to, zawsze się sprawdza, gdy nie mam pomysłu co upiec. Nie jest czasochłonne, smakuje wybornie i zawsze się udaje. Jedynie, co musimy posiadać, aby je przyrządzić, to owoce sezonowe lub mrożone.
Ciasto:
- 6 jaj
- niepełna szklanka cukru
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 1 łyżka kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier, na samym końcu żółtka. Następnie wlewamy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Następnie układamy na cieście owoce (ja użyłam mrożonych truskawek i jagód). Pieczemy w temperaturze 160C około 50 minut.
Po ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz