sobota, 8 września 2012

Szarlotka na kruchym spodzie

Jabłka o tej porze roku są najlepsze, dlatego warto je wykorzystać do słodkich wypieków.
Szarlotka, którą dzisiaj upiekłam jest bardzo delikatna i krucha. Smakuje wyśmienicie.

Gosia, kiedy w końcu wpadniesz na ciacho?





Ciasto kruche:
  • 500 g mąki,
  • 250 g masła lub margaryny Kasi
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%


Nadzienie:

  • 2 kg jabłek,
  • cynamon,
  • drobny cukier do wypieków
Dodatkowo:

  • buła tarta
  • cukier puder do posypania

Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blachę, wcześniej posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki  na około 30 minut, aby się schłodziło. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem i cynamonem.

Spód ciasta lekko podpiekamy, około 10 minut w tem. 180C. Następnie posypujemy spód bułką tartą i wykładamy na niego jabłka. Na samą górę ścieramy pozostałą część ciasta i wszystko razem pieczemy jeszcze około 1 godziny w tem. 180 C.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Aga zaglądam tu prawie codziennie i mam ochotę na nie jeden kawałek ciasta :) jak tylko znajdę chwilę to na pewno wpadnę.

    OdpowiedzUsuń