Szarlotka, którą dzisiaj upiekłam jest bardzo delikatna i krucha. Smakuje wyśmienicie.
Gosia, kiedy w końcu wpadniesz na ciacho?
Ciasto kruche:
- 500 g mąki,
- 250 g masła lub margaryny Kasi
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
- 2 kg jabłek,
- cynamon,
- drobny cukier do wypieków
- buła tarta
- cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blachę, wcześniej posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Spód ciasta lekko podpiekamy, około 10 minut w tem. 180C. Następnie posypujemy spód bułką tartą i wykładamy na niego jabłka. Na samą górę ścieramy pozostałą część ciasta i wszystko razem pieczemy jeszcze około 1 godziny w tem. 180 C.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Aga zaglądam tu prawie codziennie i mam ochotę na nie jeden kawałek ciasta :) jak tylko znajdę chwilę to na pewno wpadnę.
OdpowiedzUsuńCzekam Gosiu:)
OdpowiedzUsuń