niedziela, 2 września 2012

Kruche z malinami

Jest to najlepsze ciasto kruche jakie jadłam. Delikatne, kruchutkie i rozpływa się w ustach. Przepis wyszukałam na moim ulubionym blogu mojewypieki.com



Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
 Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części w stosunku 60:40. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce większą część ciasta i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.

Pianka:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2  budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy budynie. Na sam koniec wlewamy olej i ubijamy dalej. Ubitą masę białkową wykładamy na wystudzony spód z ciastem kruchym. Na piance układamy maliny otworkami do góry. Ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym 190 C.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz