niedziela, 3 listopada 2013

Rożki z nadzieniem orzechowym

Kruche rogaliki z delikatnym musem orzechowym, rozpływające się w ustach. 

Wyszukane jesienne ciasteczka dla wyjątkowych gości.





Ciasto kruche:

  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Z mąki, masła, żółtek oraz śmietany zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki.  Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Każdą kulkę należy cienko rozwałkować, przekroić na dwie części. Na każdą z części nakładamy masę orzechową i zwinąć rożek. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Masa orzechowa: 

  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 20 dag cukru pudru

Orzechy rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijamy przez chwilę. Do ubitych białek dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz