Wyszukane jesienne ciasteczka dla wyjątkowych gości.
Ciasto kruche:
- 20 dag mąki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Z mąki, masła, żółtek oraz śmietany zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Każdą kulkę należy cienko rozwałkować, przekroić na dwie części. Na każdą z części nakładamy masę orzechową i zwinąć rożek. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Masa orzechowa:
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 4 białka
- cukier waniliowy
- 20 dag cukru pudru
Orzechy rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijamy przez chwilę. Do ubitych białek dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz