niedziela, 3 listopada 2013

Tort z brzoskwiniami

23 października pojawiła się w księgarniach książka "MOJE WYPIEKI I DESERY" najsłodszej blogerki kulinarnej. Jak przystało na prawdziwą fankę słodkich wypieków, książka to musiała pojawić się także na mojej półce, a zwieńczeniem zakupu było upieczenie tortu brzoskwiniowego.



A oto przepis na tort brzoskwiniowy prosto z "Moich wypieków i deserów".



Biszkopt
  • 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
  • 6 jajek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Na koniec wbijamy żółtka i mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu uderzamy formą o podłogę (dzięki temu ciasto nie opadnie) i wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Po wyjęciu z formy górną część biszkoptu ścinamy nożem i kruszymy do dekoracji tortu. Biszkopt dzielimy na trzy części. Przed przełożeniem kremem każą z części nasączamy ponczem.

Krem I
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 batoników Miky Way 
  • 1 duża puszka brzoskwiń
Śmietanę przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy rozdrobnione batoniki i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się batoników. Uważamy, aby nie doprowadzić masy do wrzenia lub zagotowania. Po rozpuszczeniu masę odstawiamy do wystygnięcia i schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Po tym czasie masa powinna się ubić na gęsty krem. Gdyby jednak nie chciała się ubić, należy dodać 1-2 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklance gorącej wody. Po wymieszaniu kremu z żelatyną masa zacznie gęstnieć i będzie miała właściwą konsystencję. Do tak przygotowanego kremu dodajemy dwie połówki pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń. Mieszamy.

Krem II
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru puderu
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka i delikatnie mieszamy.

Poncz
  • 1 szklanka syropu z brzoskwiń
  • likier pomarańczowy lub inny alkohol
Szklankę pozostawionego syropu z brzoskwiń mieszamy z 1/3 szklanki wody i dopełniamy alkoholem, tak abyśmy uzyskali 1 i 1/2 szklanki ponczu.
 
Nasączone balaty przekładamy kremem I. Całość dekorujemy kremem II. Dowolnie ozdabiamy.

Torcik jest przepyszny.





1 komentarz:

  1. Kochana,
    z niecierpliwością czekam na kolejny smakowity wpis!!
    Kretka

    OdpowiedzUsuń