poniedziałek, 21 października 2013

Jesienne ciasto marchewkowe

Doskonałe ciasto na piękne jesienne dni. Choć smakiem przypomina piernik, zrobione jest z marchewki. Bardzo łatwe w zrobieniu, a efekt zaskakujący, nawet dla najbardziej wymagających gości. Ciasto z tzw."mokrych". Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach.







Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru ( mogą być niepełne)
  • 2 szkl. mąki
  • 2 szkl. startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szkl. startych jabłek
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cynamon, kakao, bakalie

Żółtka oddzielany od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz startą marchewkę, jabłka, bakalie oraz przyprawy.
Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.
Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz