środa, 25 września 2013

Wyborne rogaliki by Gosia

Pyszne, kruche, pięknie pachnące domowe rogaliki od Gosi, wielbicielki kuchni Ewy Wachowicz - "Ewa gotuje" . Nie mogłam się wprost oprzeć, aby nie zmieścić przepisu na te domowe cudeńka.





CIASTO
 
  • 50 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
 Drożdże utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. 
 
 
  • 0,5 kg mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
    
    
 
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i razem połączyć. 
Dodać wcześniej przygotowane drożdże, jajka, sól i wyrobić ciasto.
Uformować i włożyć na 30 minut do lodówki.
 
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części nożem. 
Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt, na samym brzegu nakładać marmoladę lub powidła i zawijać rogaliki.

Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 
Posypać cukrem pudrem.
 

1 komentarz: