niedziela, 22 września 2013

Sernik z jagodami

Lato, to wspaniały czas, aby w naszych wypiekach wykorzystać sezonowe owoce: maliny, jagody, brzoskwinie, agrest czy wiśnie. Moim ulubionym ciastem jest sernik. Dlaczego więc, nie miałby być to sernik z owocami no. jagodami :)



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasteczek holenderskich (lub degestine)
  • ok. 10 dag masła
Ciasteczka miksujemy w blenderze na miał. Masło roztapiamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami. Powinien powstać nam tzw." mokry piasek". Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pokruszoną masę ciasteczkową.

Masa serowa:
 
  • 1 szklanka  drobnego cukru
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżkę ekstraktu z wanilii 

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, dalej ucierając. Na koniec wlewamy kremówkę oraz dodajemy mąkę i ekstrakt z wanilii. Dokładanie mieszamy i wylewamy na spód ciasteczkowy.

Na wierzch wykładamy jagody (możemy je lekko zmiksować i polać ser).

Pieczemy około godziny w 170 stopniach.

Po wystudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce.

Życzę udanego wypieku o smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz