czwartek, 22 listopada 2012

Ciasto bounty

Każdy z nas lubi batonik BOUNTY, a więc dlaczego nie można by było upiec ciasta o smaku tego rajskiego batonika. Oto przepis.



Ciasto czekoladowe:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka 
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i na samym końcu kakao. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy po pieczenia wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy  20 minut w temp. 180 stopni.

Masa kokosowa

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie mielonych migdałów

Mleko, masło i cukier zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kaszę mannę, wiórki oraz migdały. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gorącą masę wykładamy na zimne ciasto.

Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać płatkami migdałów.

I jesteśmy w raju....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz