niedziela, 18 sierpnia 2013

Domowe tiramisu

Deser prosto z Włoch, któremu nie można się oprzeć.

Składniki
  • 250g serka mascarpone
  • 130 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 paczki podłużnych biszkoptów po 100g
  • 50g cukru pudru
  • 1 mała filiżanka kawy espresso
  • 50g likieru amaretto
  • 3 łyżki kakao

Ubijamy śmietankę. Do serka mascarpone dodajemy cukier i mieszamy. Do masy serowej dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. 
Biszkopty nasączamy kawą z dodatkiem amaretto.
W szklanym podłużnym naczyniu układamy pierwszą warstwę  biszkoptów, wykładamy na nią część kremu, następnie kolejna warstwa biszkoptów i pozostała część kremu. 
Całość posypujemy kakao i wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz