piątek, 17 sierpnia 2012

Jagodzianki z serem

To moje ulubione bułeczki. Za każdym razem, gdy je piekę znikają bardzo szybko.
Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu kulinarnego mojewypieki.pl.
Troszeczkę go zmodyfikowałam, ale i tak smakuje wyśmienicie.



 

Ciasto drożdżowe:
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 60 dag mąki 
  • 6 dag masło
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Mleko podgrzewamy. Drożdże rozrabiamy w odrobinie mleka. Masło roztapiamy. Mąką przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki razem z rozczynem i mlekiem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:
  • kostka tłustego twarogu
  • 2 łyżki masła
  •  2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy (nie za cienko). Nakładamy masę serową i posypujemy jagodami. Zawijamy  ciasto, tworząc wałek. Kroimy na części u układamy ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wiersz smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym w temp. 200C.

Po upieczeniu i wystudzeniu, lukrujemy.

Bułeczki są przepyszne.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz