Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu kulinarnego mojewypieki.pl.
Troszeczkę go zmodyfikowałam, ale i tak smakuje wyśmienicie.
Ciasto drożdżowe:
- 2 dag świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 60 dag mąki
- 6 dag masło
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
Nadzienie:
- kostka tłustego twarogu
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy (nie za cienko). Nakładamy masę serową i posypujemy jagodami. Zawijamy ciasto, tworząc wałek. Kroimy na części u układamy ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wiersz smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym w temp. 200C.
Po upieczeniu i wystudzeniu, lukrujemy.
Bułeczki są przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz