Uwielbiam śliwki i tartę, dlatego postanowiłam połączyć je ze sobą w jedną całość.
Polecam tartę ze śliwkami.
Ciasto:
- 5 opakowań herbatników Pettit-Beurre
Herbatniki kruszymy na miazgę. Dodajemy masło. Powstałą masą wylepiamy spod i boki formy do tarty.
Masa śmietanowa:
- 40 dag śmietany kremówki
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki likieru amaretto
Ubijamy śmietankę, jajka z cukrem i amaretto. Łączymy razem dodając mąkę ziemniaczaną. Gdyby masa była za rzadka wystarczy dodać trochę więcej mąki. Gotowy krem wykładamy na spodzie tarty. Na wierz układamy połówki śliwek posypane cukrem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz